Vad orsakar lågt blodtryck?
Lågt blodtryck kan orsakas av flera olika saker. Både genom arvsanlag, vilken kost man får i sig, eller hur ofta man rör på sig. Men också av sjukdomar, medicin och ålder.
Vad orsakar lågt blodtryck?
De symtom som förknippas med lågt blodtryck, uppstår på grund av att blodgenomströmningen i hjärnan störs. Hur lågt blodtryck man måste ha för att blodgenomströmningen till hjärnan ska påverkas är olika från person till person, och det är därför svårt att svara på vilket tryck som är för lågt. Orsakerna kan vara många, och för att öka blodtrycket till önskat tryck blir man ibland tvungen att ta reda på den ursprungliga orsaken till detta.
Vanligaste orsakerna till lågt blodtryck
Det kan finnas flera orsaker till att en person drabbas av ett lägre blodtryck. Exempelvis kan hypotension uppstå som resultat av en sjukdom. Hjärtsvikt, diabetes, Parkinsons sjukdom är alla sjukdomar som brukar förknippas med lågt blodtryck. Likaså kan tillståndet uppstå som en biverkning eller feldosering av medicin. Det kan därför vara bra att vara uppmärksam på om du tar en medicin som ger ökad risk för lågt blodtryck. Är det så att en sjukdom eller medicin är det som orsakar det låga blodtrycket så går det att åtgärda. Var uppmärksam på symtomen och kontakta din läkare om det behövs. Utöver de externa orsakerna, så kan lågt blodtryck också vara medfött.
De vanligaste orsakerna är:
- Sjukdomar som påverkar blodtrycket (ex. Diabetes, Hjärtsvikt och Parkinsons sjukdom).
- Mediciner som sänker blodtrycket.
- Blodtrycksfall (plötsligt tående från liggande position).
- Brist på vitamin B12.
- Graviditet.
- Vissa demensjukdomar.
- Anafylaxi (allvarlig allergisk reaktion).
- Blodförlust.
- Svår diarré.
Lägesbetingat lågt blodtryck
Om blodtrycket sjunker så häftigt i upprätt ställning att det ger symtom, kallas det lägesbetingat lågt blodtryck. Alla människor kan uppleva detta när vi ställer oss upp och det är inte ovanligt att man känner sig yr. Skillnaden är att en person som lider av lågt blodtryck upplever svårartade eller t.o.m. farliga symtom. Risken för lägesbetingat lågt blodtryck ökar med åldern. Det hänger ihop med att de mekanismer i kroppen som reglerar trycknivån fungerar sämre och inte korrigerar fort nog.
Kosten – en orsak till det låga blodtrycket
Det finns också kopplingar mellan kosthållning och blodtrycket. Bristande näring eller undernäring ger kraftigt ökad risk för lågt blodtryck. Det är inte ovanligt att en person som påbörjat en hård bantningskur i samband med ökad fysisk aktivitet upplever symtom av blodtrycksfall. Brist på exempelvis vitamin C, vitamin B-12, protein eller kalorier kan påverka blodtrycket och ge besvär. Därmed ökar också risken för lågt blodtryck vid sjukdom eller annat som rubbar kostintaget.
Kost som sänker blodtrycket är:
- Salt – Salt binder vatten, som i sin tur ökar blodvolymen i kroppen. Detta gör att blodtrycket sänks om man får i sig för lite salt.
- Låghydratkost/LCHF – Färre kolhydrater i kosten kan sänka blodtrycket. Speciellt om man samtidigt får i sig för lite salt.
- Omega-3 – Studier visar att omega 3-fett kan ha blodtryckssänkande effekt. Det är då främst det systoliska blodtrycket som sänks.
- Vitamin D – Hos personer med brist på D-vitamin har D-vitamintillskott sänkt blodtrycket med 4 enheter systoliskt respektiva 3 enheter diastoliskt.
Lågt blodtryck vid blodförlust
En annan riskfaktor är snabb blodförlust. Om man råkar ut för en skada och förlorar så mycket blod att balansen i kroppen rubbas kan blodtrycksfall bli resultatet. Därför är det viktigt att en skadad person placeras i framåtlutande sittande eller liggande läge, så blodet lättare kan ta sig upp till hjärnan. Det finns också kopplingar mellan blodtrycket och psykiska svårigheter. En person som drabbas av depression, frustration eller befinner sig i ett chockartat tillstånd kan drabbas av lågt blodtryck.
Oavsett hur besvären orsakas så ser symtomen ut på ungefär samma sätt. Det viktigaste är dock att vara observant på om svimning och yrsel förekommer då man riskerar att ramla och slå sig. Bästa sättet att hantera ett snabbt blodtrycksfall är att sätta eller lägga sig ner och vila, eller att till en början röra sig långsamt. Det kan också vara bra att veta vid hur lågt blodtryck, symtomen uppstår.
Genetisk arv påverkar blodtrycket
Även arvsanlagen och generna påverkar vilket blodtryck man har genom livet. Dessutom kan samma blodtryck ha olika tydliga symtom för olika personer. Två personer med samma låga blodtryck kan skilja sig från att den ena är helt symtomfri och den andra känner att det ofta svartnar för ögonen. Detta beror på hur väl kroppen klarar av att forsla blod till hjärnan. Vissa är helt enkelt byggda för att klara det med ett lägre blodtryck än andra.
Har man ett lågt blodtryck men är helt symtomfri betyder inte detta att man bör behandla det.