Akvarium och fiskar kan sänka blodtrycket

Forskning visar att fiskars lugn kan smitta av sig på människor och inte bara ge ett bättre humör, men också ett lägre blodtryck och hjärtfrekvens.

(Ett nytt fönster öppnas)

Akvarium och fiskar kan sänka blodtrycket

Även om det forskats mycket om hur grönområden och naturen kan ge stressade personer ett ökat lugn, finns det nästan ingen tidigare forskning kring fiskar och deras lugnande effekt på människor. Ofta ser man akvarier med fiskar simma omkring vid läkar- och tandläkarväntrum, och nu har ett gäng forskare äntligen undersökt vilken effekt det har.


Bästsäljande blodtrycksmätare


Det är experter från National Marine Aquarium, Plymouth University och University of Exeter som testat hur försökspersoner reagerat, fysiskt och psykiskt när de tittat på stora tankar med olika typer av fisk. Studien publicerades i tidskriften Environment & Behavior.

Man mätte hjärtfrekvens och blodtryck hos studiedeltagarna och man såg att både blocktryck och hjärtfrekvens fick positivare resultat desto fler fiskar det var i tanken.

– I tider av hög stress och arbetsbelastning, där stadslivet blir trängre och trängre kanske akvarier kan ge en oas av lugn och avkoppling, säger Dr Sabine Pahl, docent i psykologi.

Studien är den första i sitt slag där man på ett robust sätt bevisar och kan förklara att fiskar och akvarium kan lugna människor till den grad att de får lägre puls och lägre blodtryck. Att vara ute i naturen, men även att titta på fiskar och djur verkar ha en klart lugnande och positiv effekt på oss människor.

Dr Mathew White kommenterar också och förklarar hur resultaten kan påverka framtidens forskning.

– Om vi kan identifiera de mekanismer som ligger till grund för de fördelar vi ser, kan vi på ett effektivt sätt använda dem till att förbättra människors välbefinnande, även utan god tillgång till natur.


Populära blodtrycksmätare


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Daily mail

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *