Hälsosammare med lägre blodtryck än rekommenderat

Att ha ett lägre blodtryck än vad som generellt rekommenderas har visat sig minska risken för att drabbas av både stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vill forskare sänka riktlinjerna för vad som är ett hälsosamt och normalt blodtryck.

(Ett nytt fönster öppnas)

Hälsosammare med lägre blodtryck än rekommenderat

Ganska nyligen höjdes riktlinjerna för vad som räknas som ett hälsosamt blodtryck. Men med nya uppgifter vill nu forskare sänka riktlinjerna då ett lägre blodtryck visat sig ge stora hälsoeffekter. Många fler liv skulle kunna räddas om man sänkte blodtrycksrekommendationerna visar den studie som publicerats i tidskriften The Lancet.


Bästsäljande blodtrycksmätare


Det är personer med njursjukdomar, diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar som kommer ha störst fördel av en sänkning. Endast en sänkning med 7 enheter i studien minskade risken att drabbas av hjärtinfarkt med 14 procent och stroke med 25 procent.

Forskarna i studien är kritiska till varför riktlinjerna om vilket blodtryck man bör försöka eftersträva ändrats och höjts de senaste åren.

– Våra resultat visar tydligt att ett lägre blodtryck än det som nu rekommenderas skulle leda till bättre hälsa för våra patienter, säger Anthony Rodgers som är huvudförfattare till studien och professor i global hälsa.


Populära blodtrycksmätare


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: metro.se, thelancet.com

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *