Symtom på lågt blodtryck

De symtom som är vanliga vid lågt blodtryck är oftast ofarliga, men jobbiga. Däremot kan ett blodtrycksfall resultera att man får yrsel och svimmar, och då kan själva fallet i sig skada.

(Ett nytt fönster öppnas)

Symtom på lågt blodtryck

Hur märks ett lågt blodtryck?

Att ha lågt blodtryck är vanligtvis ofarligt, och kan till och med vara hälsosamt, då ett lågt tryck är mer skonsamt mot blodkärlen på lång sikt. Många gånger känner den drabbade inte av det låga blodtrycket och är helt symtomfri. Men för vissa kan symtomen ge stora besvär, eller till och med vara farliga


Bästsäljande blodtrycksmätare


Blodtrycksfall

Blodtrycksfall kan drabba vem som helst. Alla har någon gång känt, när man ställt sig upp lite för häftigt, att man drabbas av yrsel eller känner att det svartnar för ögonen. Är man dessutom trött eller har ätit dåligt, blir effekterna av blodtrycksfallet så mycket värre.

Har man ett regelbundet lågt blodtryck och får ett blodtrycksfall kan det inträffa att man upplever yrsel, huvudvärk, blir trött, att det svartnar för ögonen eller rent av svimmar. Då kroppen försöker kompensera genom att öka blodgenomströmningen är det vanligt att man drabbas av hjärtklappning och svettningar. I svåra fall kan samma symtom uppstå om man står still för länge. Det är dock vanligast hos äldre människor och drabbar sällan yngre.

De vanligaste symtomen vid lågt blodtryck är:

 1. Blodtrycksfall – Att man när man reser sig snabbt känner att blodet rusar mot hjärnan och det kan svartna för ögonen. Detta kan i värsta fall orsaka fallolyckor, och man kan därför förbereda sig och värma upp innan man reser sig om man det händer ofta.
 2. Hjärtklappning och svettningar – Detta händer efter ett blodtrycksfall när kroppen försöker kompensera och snabbt öka blodflödet och blodtrycket.
 3. Yrsel, illamående, svimningskänslor – Ett lågt blodtryck och då särskilt efter ett blodtrycksfall kan man må lite illa, och uppleva yrsel.
 4. Trötthet – Vid riktigt lågt blodtryck kan man konstant känna sig trött och orkeslös. Ett sånt lågt blodtryck drabbar inte särskilt många men är jobbigt för de som faktiskt drabbas.

Lågt blodtryck kan ge trötthetskänsla

I svåra fall av lågt blodtryck kan även små och stillsamma rörelser ge upphov till exempelvis yrsel. I dessa fall kan den drabbade också drabbas av kronisk trötthet. Även den enklaste fysiska aktiviteten ger ett blodtrycksfall som utlöser symtomen. För det mesta är dessa symtom obehagliga och besvärande men inte farliga. Många upplever att det är störande i vardagen då symtomen i sig är en begränsning.

Yrsel och svimningar

Den största risken en person med lågt blodtryck utsätts för är att drabbas av yrsel eller svimning och ramla omkull. Om man drabbas av ett långvarigt, hypotensivt tillstånd finns risk att drabbas av långvariga skador. I värsta fall kan det leda till skador på vitala organ eller rent av döden men detta är mycket ovanligt. Dessa skador kommer när blodet under lång tid inte har tillräcklig kraft för att pumpas ut till organen.

Lågt blodtryck kan vara symtom på annan sjukdom

Det svåraste med lågt blodtryck är att det både ger symtom och är ett symtom i sig. Flera av de besvär som en person med lågt blodtryck kan drabbas av är snarare relaterade till det som har orsakat det låga blodtrycket än tvärt om. Ett lägre blodtryck är till exempel bland de vanligaste biverkningarna hos många mediciner.

Nedanstående lista innehåller symtom som ofta förekommer tillsammans med lågt blodtryck som ett symtom på annan sjukdom, eller som en biverkning av en medicin. Givetvis inte alla på en gång, vid samma tillfälle, men ofta i kombination med varandra. Vidare är de symtom som förknippas väldigt individuella. De kan också skifta från tillfälle till tillfälle och förändras över tid. Externa faktorer som vilka mediciner man tar, vad man har ätit och hur mycket man har sovit spelar också stor roll.

 • Bröstsmärtor och andnöd.
 • Oregelbunden hjärtrytm.
 • Hög feber.
 • Huvudvärk eller Nackstelhet.
 • Smärtor i över delen av ryggen.
 • Kräkningar och/eller diarré.
 • Medvetslöshet eller Krampanfall.
 • Minskad synfunktion.
 • Hårbortfall.

Det är dock viktigt och komma ihåg att det är väldigt ovanligt med allvarliga symtom i samband med lågt blodtryck. Oftast stannar det vid yrsel, lätt huvudvärk och att det svartnar för ögonen. Alla dessa symtom går fort att avhjälpa genom vila. Den vanligaste risken man löper vid hypotension är att ramla omkull.

Hur symtomen upplevs är givetvis individuellt. Ett symtom som upplevs väldigt besvärande för en person kan kännas hanterbart för nästa. Det gäller att ha förståelse för den drabbade och ta de upplevda besvären på allvar.


Populära blodtrycksmätare


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Vårdguiden, Netdoktor

Kommentarer

 1. mitt blodtryck ligger på 90/56 på morgonen och en aning högre på dan har slutat helt med kaffe och gått ner 10 kg efter campylobactinfection kanske måste sluta med blodtrycksmedisin

 2. Jag är 14 år och har ärft ett lågt blodtryck. Vissa mornar har jag svårt att ta mig upp ur sängen för att jag är trött fysiskt och psykiskt, trots att jag inte ansträngt mig dagen innan eller under natten. Det känns även som att jag har mjölksyra i benen och när jag reser mig upp så gör det ont i huvudet och det svartnar för ögonen.
  Jag vill ge några tipps till folk med lågt blodtryck, och det är att träna, trotts att dett känns helt omöjligt ibland. Men när jag kommer ut och springer så försvinner mjölksyranär i benen och det känns allmänt bättre i kroppen. Också att läsa om på internet om vilken mat som är bra för en som har lågt blodtryck. Jag blev inte speciellt förvånad när jag läste om vad det var man skulle undvika, eftersom jag kännt att jag alltid mått bättre av att undvika de sakerna . Samma sak när det gäller vad man ska äta.

 3. Jag har legat på ett blodtryck på 140/90 äter blodtrycksmedecin Candesartan Sandoz 16mg.Plötsligt har trycket ändrat sig till 130/73 har även fått yrsel ska jag sluta med blodtrycksmedecin?

 4. Hej jag är 28 år har haft problem när det blir varmt. Jag andas men inget syre kommer in dvs jag känner att jag kvävs, tills det blir svart för ögonen och öronen susar tills jag svimmar av, hela kroppen skakar efter åt och jag drabbas av huvudvärk, skakig kropp, orytmiska klappslag och trötthet. Jag vet att jag har lågt blodtryck men är detta vanligt? För fet blir bara värre och värre.

 5. Jag får hela tiden höra att jag har en mycket liten lågt blodtryck. Inget märkvärdigt. Helt normalt. Men är det normalt att ha det i hela sitt liv. Tänker INTE gå till någon läkare för har inte någon tillit längre. Har sökt för samma sak i 30 år. Har TROLIGTVIS också fibromyalgi. Kan INTE få diagnos för jag kan inte ta mig till kliniker. Har jämt värk. Har svårt att andas. Återigen får höra att: du andas alldeles utmärkt. En ända läkare har tyckt att jag är krokig inne i näsan. Men vips så kom en expert. Sa: äsch då, inte så krokigt hon andas bra och gick iväg lika fort som han kom och kolla. Har 2 brosk knölar på näsan som jag fått av glasögon. Gungningar och susningar kommer ifrån näsan och nära öronen där glasögonen satt. Nej visst ja läkarna sa att jag har fobi och yrsel. Så ingen diagnos och just nu håller jag på dala och blodtrycket känns påverkat. Kommer INTE gå till läkare. Vill bara påpeka att ni klarar bara av att hjälpa folk med förkylningar. Vet inte varför jag just nu har problem med blodtrycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *