Blodtrycksmätare

Blodtrycksmätare är ett enkelt sätt att mäta blodets tryck, men också när och varför blodtrycket höjs eller sänks. Här förklarar vi mer om blodtrycksmätare och hur de fungerar.

(Ett nytt fönster öppnas)

Blodtrycksmätare

Att mäta sitt eget blodtryck

Att mäta sitt blodtryck är egentligen mycket enkelt. Tekniken är inte avancerad och det tar inte särskilt lång tid. Tyvärr blir många nervösa eller känner sig stressade när de ska mäta blodtrycket hos läkaren vilket leder till ett felaktigt resultat. Vidare är det många personer, särskilt de med för högt blodtryck, som har ett behov av att kontinuerligt mäta sitt blodtryck. Enstaka mätningar i samband med läkarbesök kan därmed inte ge en tillräckligt bra helhetsbild över blodtrycket.


Bästsäljande blodtrycksmätare


Därför är det ofta ett bra alternativ att, med blodtrycksmätare, hålla koll på sitt blodtryck i hemmet utan att uppleva den press det innebär att åka till en läkare. Nuförtiden finns det en uppsjö av olika blodtrycksmätare att tillgå och de allra flesta är exakta och enkla att använda.

Varför blir man rekommenderad blodtrycksmätare?

De problem som en del upplever med för lågt blodtryck såväl som för högt är ofta relaterade till livsstil eller andra externa faktorer. Genom att investera i en bra blodtrycksmätare går det att kartlägga sin livsstil för att finna negativa mönster. Med en portabel blodtrycksmätare kan du enkelt ta reda på vad som påverkar just ditt blodtryck. Ökar blodtrycket t.ex. i samband med stress eller påverkas det positivt med hjälp av motion. Vad behöver du göra för att förbättra din situation? En bra blodtrycksmätare kan hjälpa dig att ta ansvar för ditt liv och ge dig en känsla av att kunna lösa problemet på egen hand.

Olika typer av blodtrycksmätare

En bra blodtrycksmätare kan kosta allt från några hundralappar till ett par tusen. Vilken modell som passar dig bäst beror på hur du ska använda den.

Manuella blodtrycksmätare
De manuella blodtrycksmätarna är mycket tillförlitliga och ej beroende av batterier men kräver mer av användaren. Denna typ av blodtrycksmätare är vanlig inom sjukvården.

Digitala blodtrycksmätare
Digitala blodtrycksmätare kan också vara väldigt tillförlitliga och kräver inte lika mycket av sin användare. Däremot kan de ha en rad olika syften vilket gör att du som konsument måste tänka över vad du ska använda den till. Exempelvis om du vill försöka sänka ditt blodtryck med hjälp av motion så kan det vara bra att välja en modell med lagringsfunktioner. Om ni är flera i familjen som kommer att använda blodtrycksmätaren kan ni välja en modell med sådan lagringskapacitet.

Smarta blodtrycksmätare
För den som vill hålla en fullständig kontroll över hur livsstilen påverkar blodtrycket finns även Smartphone-appar att ladda ner för en billig peng. Med en app kan du registrera ditt blodtryck flera gånger per dag och kartlägga blodtrycket i samband med olika aktiviteter t.ex. ”kollar på TV” eller ”15 minuter efter löprundan”. Därefter sammanställs blodtrycksmätningarna i olika diagram och går att studera statistiskt.

Sett över tid kan du få en mycket god helhetsbild av ditt blodtryck kontra din livsstil samt se förbättringar och försämringar. Observera att du inte kan mäta ditt blodtryck med appen utan att den endast är till för att registrera data.

Det finns också fullständiga lösningar där du kan köpa en blodtrycksmätare med tillhörande programvara. Programvaran går att installera på exempelvis smartphone, läsplatta eller en dator. Genom att skapa en dokumentation över din blodtrycks historik får du en användbar och lättöverskådlig historik över din hälsa.


Bästsäljande blodtrycksmätare


Hur man mäter blodtrycket

Eftersom de studier som man jämför sitt egen resultat med oftast mäts sittande bör man också först sätta sig ner innan man mäter blodtrycket. Annars kan blodtrycksmätaren visa ett alldeles för högt blodtryck och då är risken för onödig behandling med mediciner som kan påverka kroppen negativt på andra sätt.

Rätt storlek på manschetten

För att få en korrekt mätning behöver man ha en manschett i rätt storlek. Har du en väldigt smal arm med en lite större manschett kommer trycket inte bli korrekt och kanske bli mycket lägre än vad det egentligen är. Likaså om du har en kraftig arm och använder en kortare manschett. Har du väldigt smala eller kraftiga armar kan det ibland vara bra att tänka på det innan du köper en blodtrycksmätare. Storleken står dessutom i minsta och största möjliga omfång i produktinformationen så det är inte svårt att köpa rätt.

Blodtrycksmätare som sitter på handleden eller överarmen

Oavsett syfte eller om den är digital eller manuell bör du fundera på om du vill ha en blodtrycksmätare som är fäst runt överarmen eller handleden vid mätning. De som fästs runt handleden är mer känsliga för störning och därmed mindre tillförlitliga, och man behöver då vara mer noggrann, både vid köp och vid mätning.

Så här mäter du blodtrycket

 1. 30 minuter innan du mäter bör du varken snusa, röka, träna eller äta.
 2. Ta det lugnt, och vila gärna i ungefär 7 minuter innan du mäter.
 3. Ha inga kläder på armen där du placerar blodtrycksmätaren.
 4. Placera blodtrycksmanschetten så den nedre kanten är 2 cm ovanför armvecket.
 5. Manschetten bör sättas fast lagom tajt, så att två fingrar precis får plats innanför.
 6. Sitt bekvämt med stöd för kroppen och armen, utan att själv hålla upp den, och sitt inte med benen i kors.
 7. Nu kan du mäta blodtrycket medan du håller dig avslappnad.
 8. Mät två eller fler gånger med en minut emellan och räkna genomsnittet av dessa och anteckna.

Vad är ett för högt, normalt och lågt blodtryck

När man mäter blodtrycket så är det systoliska trycket det viktigaste. Det systoliska trycket skrivs alltid ut först och är det största numret. Det är det trycket som gör att artärerna kan ta skada, som vid ett högt blodtryck, eller göra så blodet inte når ut till organen, som vid ett för lågt blodtryck.

Så här är kriterierna för högt, låg, och normalt blodtryck:

 • Högt blodtryck – Blodtryck över 140/90 mmHg (över 140 systoliskt blodtryck).
 • Normalt blodtryck – Blodtryck kring 120/80 mmHg (runt 120 systoliskt blodtryck).
 • Lågt blodtryck – Blodtryck under 90/60 (under 90 systoliskt blodtryck).

Populära blodtrycksmätare


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Vårdguiden, Netdoktor

Kommentarer

 1. Hur vet man vilken blodtrycksmätare som man ska köpa? Vad är egentligen skillnaden på en vanlig billig blodtrycksmätare med enkla funktioner och en dyr med samma funktioner? Finns det egentligen någon skillnad förutom priset? Jag vill ju inte köpa en billig om den inte funkar ordentligt. Kan ni rekommendera någon relativt billig men som funkar till 100%?

 2. Varför har man en funktion med frågeställning om man väljer att ignorera frågorna? Stäng hellre av kommentarsmöjligheten än att på detta sätt visa sin nonchalans.

  1. Hej, hur menar du ignorera frågorna? Vad har vi missat?
   Om du syftar på de gamla kommentarerna på denna sida så ber vi om ursäkt för att inte ha svarat tidigare. Det är så att vi har flyttat över hemsidan till en ny platform och kommenterar har fallit bort pga ett tekniskt problem. Vi jobbar på att åtgärda detta så snart som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *